Dokumenter sendt med MedCom i alt:

00000000
Du er her: Forsiden > Sundhedsdatanettet (SDN)

Sundhedsdatanettet (SDN)

Sundhedsdatanettet (SDN) har eksisteret siden 2003.   

SDN står til rådighed for hele sundhedssektoren med nye muligheder for sundhedskommunikation. Med SDN er det for eksempel muligt at foretage opslag i eksterne databaser, udveksle billeder og afvikle videokonferencer.

Hertil kommer at den fællesoffentlige sundhedsportal sundhed.dk benytter SDN som forbindelseskanal til grundsystemerne i sundhedssektoren.

På den måde supplerer SDN det VANS-baserede sundhedsdatanet, der i stor skala anvendes til tværsektoriel udveksling af XML- og EDIFACT-meddelelser.

Filosofien bag SDN er, at sundhedssektorens parter skal have opfyldt alle deres kommunikationsbehov via én og samme netværksforbindelse. Nettet er på den måde det elektroniske samlingspunkt for kommunikationen i sundhedsvæsenet, uanset om brugerne hører hjemme i den offentlige eller private sektor.

For at blive koblet op på SDN skal brugeren have en formel godkendelse hos MedCom. En række aktører er dog forhåndsgodkendt. Det drejer sig om alle regioner, offentlige og private sygehuse, praksisydere under den offentlige sygesikring, kommuner, apoteker og private laboratorier. Hertil kommer IT-leverandører, der anbefales af ovenstående parter.

SDN består af et centralt knudepunkt og et MPLS-net. SDN er døgnovervåget og redundant. For at blive tilsluttet SDN skal brugeren etablere en forbindelse til SDN fra eget, sikrede netværk, fx regionsnet. 

Der er 3 muligheder for at tilslutte sig til SDN:

  1. En IPSEC-krypteret VPN-forbindelse via egen, eksisterende internetforbindelse
  2. En fast forbindelse (egen fiber eller egen MPLS)
  3. En centralt leveret MPLS-forbindelse (via MedComs kontrakt med NetDesign)

Større organisationer vælger typisk selv at etablere SDN-forbindelsen eller købe en centralt leveret MPLS-forbindelse, mens mindre aktører ofte benytter sig af eksterne netværksoperatører.

Kontaktpersoner:

Peder Illum, pi@medcom.dk
Jens Rahbek Nørgaard, jrn@medcom.dkSiden er sidst opdateret 15-9-2014